Kekeme insanların özellikleri

Ses, hece, sözcük tekrarları ve uzatmaları, duraklamalar, konuşmaya başlamada zorluk gibi belirtilerle konuşmanın akıcılığı ve ritminde meydana gelen bozukluklar “kekemelik” olarak tanımlanır. Kekemelik konuşmanın akışını bozan ve bireyler arası iletişimi etkileyen bir problemdir.

Kekeme insanlar zeki midir?

KEKEMELERİN ZEKA ORTALAMASI YÜKSEK Araştırmalar kekemelerin zeka ortalamasının genel ortalamanın 14 puan yukarısında, 114 puan civarında olduğunu ortaya koymuştur. Kekemelik asla bir zekâ özrü değildir, aksine kekemeler daha zekidir diyebiliriz”diye konuştu.

Insanlar neden Kekeler?

Genelde kekemeliği başlatan korku ve strestir. Kekemeliğin çok görüldüğü bir neden de travma durumlarıdır. Birey ani korku kaygı gibi ağar ve ani duygu değişlerinden sonra kekeleyebilir ve ya konuşamayabilir. Kekemeliğin nedenlerinden biri de ev içerisinde ebeveynler ya da yakın akrabalardan birinin kekeme olmasıdır.

Kekemelik neden meydana gelir?

Kekemeliğin gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bir çocuğun beyninin konuşması gerektiğinde ağız kaslarına gönderdiği mesajda bir hata veya gecikme olması olabilir . Bu hata veya gecikme çocuğun konuşurken ağız kaslarını koordine etmesini zorlaştırır, bu da kekemeliğe neden olur.

Dünyada kaç tane kekeme var?

Araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 1'inin (yaklaşık 7,5 milyon) kekeme olduğunu gösterirken Türkiye'de bu sayı resmi olmayan rakamlara göre 1 milyona yakındır.

Kekemelik psikolojik mi?

kekemeliğin nedeninin psikolojik olmadığı bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektir. Yani hiçbir çocuk, korktu ya da üzüldüğü için kekeme olmaz. Bu gibi duygusal durumlar, eğer çocukta genetik bir yatkınlık söz konusu ise (birincil derecede akrabalarında kekemelik öyküsü varsa) tetikleyici bir rol oynayabilir.

Kekeme doğuştan mı?

Doğuştan değil sonradan öğrenilmiş bir davranıştır. a. Wendell Johnson'ın Diagnosofenik Teorisi: (tanıdan kaynaklanan) Bütün çocuklarda konuşma akışı sorunları olur. Ancak anne babalar normal tekrarlara kekemelik teşhisi koyup çocuğa bunu hissettirirlerse, çocuklar kendilerini kekeme sanıp kekelemeye çalışırlar.

Kekeleyen çocuğa ne yapmak gerekir?

* Kekeleyen çocukla yavaşça konuşun. * Konuşma baskısı yaratmadan ilgiyle odaklanarak dinleyin. * Konuşma biçimi ile değil, anlattığı konu ile ilgilenin. *Yavaş konuş ,sakin ol gibi uyarılarda bulunmayın ancak siz rahat ve sakin olarak sürece katkıda bulunun.